divendres, 25 de març del 2011

EL FET: QUÈ VA PASSAR EL 6 D'OCTUBRE DE 1934






Els fets d'octubre de 1934

El 6 d’octubre de 1934, el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, va proclamar a Barcelona l’Estat Català dintre de la República Federal Espanyola.
El 12 d’abril d’aquell mateix any, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de Contractes de Conreu, que garantitzava als rabassaires l’explotació de terres durant un mínim de sis anys, i la possibilitat de comprar les parcel·les després d’haver-les cultivat divuit anys. La dreta catalana de la Lliga Regionalista, representants dels terratinents catalans, va demanar al govern espanyol que recorrís la llei davant del Tribunal de Garanties Constitucionals, i aquest va declarar el Parlament de Catalunya incompetent sobre el tema i va anul·lar la llei. Això va crear una greu crisi entre Barcelona i Madrid i una accentuació del nacionalisme que afavoria les activitats paramilitars i la propaganda independentista de les Joventuts d’Estat Català, dirigides per Josep Dencàs.
El dia 2 d’octubre, va caure el govern del radical Ricardo Samper, i el dia 4 d’aquell mes, Alejandro Lerroux va formar un govern amb la incorporació de ministres de la CEDA. Immediatament, es va declarar una vaga general a tota Espanya. La manca de recursos i d’efectius dels vaguistes a Catalunya va provocar que les mobilitzacions es dissolessin el 6 d’octubre. No obstant, a les vuit del vespre d’aquell dia, Lluís Companys va aparèixer al balcó de la Generalitat acompanyat dels seus consellers i va proclamar l’Estat Català dintre de la República Federal Espanyola utilitzant les següents paraules:
Catalans: Les forces monarquitzants i feixistes que d’un temps a aquesta part pretenen traicionar la República han aconseguit el seu objectiu i han assaltat el poder. Els partits i els homes que han fet públiques manifestacions contra les petites llibertats de la nostra terra, els nuclis polítics que prediquen constantment l’odi i la guerra a Catalunya, constitueixen avui el suport de les actuals institucions (...). En aquesta hora solemne, en nom del poble i del parlament, el govern que presideixo assumeix totes les facultats del poder a Catalunya, proclama l’Estat Català de la República Federal Espanyola, fortifica la relació amb els dirigents de la protesta general contra el feixisme i els convida a establir a Catalunya el govern provisional de la República, que trobarà al nostre poble català el més generós impuls de fraternitat al comú anhel d’edificar una República Federal lliure i magnífica.
Aquestes paraules van suposar que es declarés l’estat de guerra i va començar la batalla entre els mossos d’esquadra, que defensaven la Generalitat, i l’exèrcit espanyol, que defensava el govern espanyol de Lerroux.
Als combats van morir unes quaranta persones, més de tres mil -incloent el govern de la Generalitat- van ser empresonades i posades sota la jurisdicció de tribunals militars, i els membres del govern de la Generalitat van ser condemnats a llargues penes de presó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

BLOG DIDÀCTIC

Aquest bloc ha estat creat amb finalitats didàctiques. La seva elaboració s'ha fet amb l'objectiu d'analitzar unes publicacions concretes i relacionar-les amb un fet important per a la història de Catalunya. L'assignatura per a la qual s'ha elaborat aquest treball és Història de la comunicació social a Catalunya, impartida pel professor Nihil Olivera.